İçeriğe geç

İstanbul Vatandaş Karnesi Projesi

09/12/2013

İstanbul Üniversitesi tarafından yürütülen İstanbul Vatandaş Karnesi Projesi’ nin ilk sonuçları açıklandı. Yerel düzeyde karşılaşılan kamusal hizmetlerin vatandaşlar tarafından değerlendirilmesini amaçlayan araştırma kapsamında, 7 Kasım – 1 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da 39 ilçe düzeyinde toplam 4 bin kişi ile yüz yüze anketler yapıldı; 70’i aşkın hizmet alanında vatandaşların duydukları memnuniyet düzeyi 10 üzerinden derecelendirildi. Araştırma sonuçlarına göre Başakşehir hizmet kategorilerinde aldığı puanların ortalamasıyla sıralamada ilk sırada yer aldı.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Murat ŞEKER koordinatörlüğünde yürütülen projede, üniversitenin Maliye Bölümü’nden Prof.Dr. Figen ALTUĞ, İktisat Sosyolojisi Bölümü’ nden Yrd.Doç.Dr. Filiz BALOĞLU, Ekonometri Bölümü’ nden Yrd.Doç.Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN ve Araştırma Görevlisi Hakan BEKTAŞ ile Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’ nden Yrd.Doç.Dr. Bilal ŞİNİK araştırmacı olarak yer aldı. Yerel düzeyde karşılaşılan tüm kamusal hizmetlerden duyulan memnuniyet düzeyinin ölçüldüğü araştırmanın ilk sonuçları 10 ana başlık altında çarpıcı sonuçlar içeriyor.

VATANDAŞ KARNESİNDE EN YÜKSEK NOTU BAŞAKŞEHİR ALDI, İYİ YÖNETİŞİMDE ESENLER ZİRVEYE YERLEŞTİ
İstanbul Vatandaş Karnesi’nde belirlenen 10 ana başlık düzeyinde alınan notların ortalamasına göre Başakşehir 10 üzerinden 7,17 puan ile ilk sırada yer aldı. Başakşehir’i Zeytinburnu ve Bahçelievler izledi. Araştırmanın ana başlıklarından toplu taşıma hizmetleri alanında sırasıyla Zeytinburnu, Fatih ve Kağıthane gelirken, elektrik ve aydınlatma hizmetleri başlığında Üsküdar, Ataşehir ve Zeytinburnu öne çıktı. Araştırmanın diğer ana başlıklarından su ve kanalizasyon hizmetlerinde, Ümraniye, Ataşehir, Bahçelievler; yol ve kaldırım hizmetlerinde Başakşehir, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa; temizlik ve çevre sağlığı hizmetlerinde Başakşehir, Ataşehir, Küçükçekmece; park-bahçe yeşil alan hizmetlerinde Başakşehir, Zeytinburnu, Küçükçekmece; eğitim hizmetlerinde Fatih, Zeytinburnu, Kağıthane; sağlık hizmetlerinde Kartal, Bahçelievler, Gaziosmanpaşa; emniyet ve asayiş hizmetlerinde Şile, Başakşehir, Adalar ve iyi yönetişimde ise Esenler, Zeytinburnu ve Gaziosmanpaşa vatandaşlardan en yüksek puanı aldı. İyi yönetişim alanında; belediyenin ilçeyle ile ilgili aldığı kararlardan vatandaşları haberdar etmesi; vatandaşların ilçe yönetimine dahil edilmesi ve belediyeye yapılan şikayet ve önerilerde gösterilen tutum dikkate alındı.
PROJENİN DİĞER SONUÇLARI: MUHTAR ARAŞTIRMASI VE İLÇE KARNELERİ
İstanbul Vatandaş Karnesi Projesinin ikinci aşamasında ise İstanbul’da 700 muhtarla yapılan, hizmetlerin önceliklendirme araştırmasının sonuçları açıklanacak. Muhtarlara bütçe verilip, hangi alanlarda harcama yapmak istediklerinin sorgulandığı projenin, son aşamasında ise ilçe düzeyinde 70’i geçen alt faktörün karşılığı tespit edilecek ve oluşturulan ilçe karneleri açıklanacak.

Proje koordinatörü Doç.Dr. Murat ŞEKER, yerel düzeyde karşılanan kamusal hizmetlerin sadece belediyeler tarafından değil; türüne göre merkezi yönetim, büyükşehir belediyesi, ilçe belediyesi ya da özel şirketler tarafından sunulduğunun altını çizerek; projenin diğer sonuçlarında bu farklılıklara değinileceğini belirtti.

İletişim: muratsek@gmail.com

No comments yet

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: