İçeriğe geç

İstatistiklerle Kadın Girişimciliği

07/04/2024

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçları incelendiğinde 2023 yıl sonu itibarıyla toplam nüfusun %49,9’unu oluşturan kadınların sayısının 42 milyon 638 bin 306 kişi olduğu görülmektedir. Nüfus bağlamında kadın ve erkek arasındaki bu oransal dengeye işgücü piyasasına ilişkin istatistiklerde rastlanmamaktadır. 2023 yılı son çeyreğinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişiler için işgücüne katılma oranı erkeklerde %71,1 iken kadınlarda %36,0 olarak gerçekleşmiştir.

İşgücü istatistikleri incelendiğinde istihdam edilen kadın sayısı 10 milyon 546 bin iken girişimci kategorisinde olan kadın sayısı 1 milyon 170 bin olduğu görülmektedir. Bu durum, istihdam edilen her 10 kadından yalnızca birinin girişimci statüsünde olduğunu göstermektedir.

Kadın girişimcilerin iş kurma ve faaliyetlerini sürdürme sürecinde karşılaştıkları zorluklar arasında finansmana erişim, mevzuat ve ticari faaliyetler hakkında bilgi eksikliği, pazara erişim konusunda yaşanan sorunlar, iş ve aile yaşamını uyumlaştırma konusundaki problemler ve bununla ilişkili olarak girişimcilik konusunda gelişimini sağlayacak faaliyetlere zaman ayıramaması yer almaktadır.

Bu yazının tamamını okumak isterseniz, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İstatistik Araştırma Merkezi tarafından yayımlanan “İstatistiklerle Kadın Girişimciliği” başlıklı araştırma notuna isamer-iktisat.istanbul.edu.tr adresinden erişebilirsiniz.

İlginiz için teşekkür eder, keyifli okumalar dilerim.

No comments yet

Yorum bırakın